Menu (Alt+Q)

Log eerst in om het menu te gebruiken.

Financiële rekeningen

Boekhouding  — wo. 1 jun. 2022

Als onderneming heb je één of meer financiële rekeningen. Als je start met Daxto wordt je al gevraagd om een financiële rekening toe te voegen. Wil je meer rekeningen toevoegen, aanpassingen maken of de rekening aanvullen met meer details? Ga dan (als je bent ingelogd) naar MenuBoekhoudingFinanciële rekeningen. Of klik hier.

Financiële rekeningen overzicht

Je bent nu aangekomen op het financiële rekeningen overzicht waar je alle rekeningen ziet die je hebt toegevoegd en waar je ook nieuwe rekeningen kunt gaan toevoegen. Vanuit dit scherm kun je een van de bestaande rekeningen bewerken of bekijken door op de paarse link te klikken of bij acties op het of het . Om een nieuwe rekening toe te voegen klik je op Voeg een financiële rekening toe.

Voeg een financiële rekening toe

Op deze pagina kun je alles in gaan vullen wat nodig is voor je financiële rekening. Voor extra hulp kun je altijd op een van de leunen met je muiscursor, of dit artikel er nog eens bijpakken. Hieronder gaan we stap voor stap bij elk veld uitleggen wat je kunt invullen.

Soort financiële rekening

Uit een dropdown-menu kun je de volgende rekeningen kiezen:

• Overig
  • Bankrekening
  • Kassa
  • Creditcard
  • PayPal
  • Betalingsprovider
  • Contanten
  • Bitcoin portefeuille
Provider naam

Vul hier de naam in van de bank of dienst, bijvoorbeeld PayPal.

Rekening-ID

Je kunt hier de identificatie van de rekening invullen, bijvoorbeeld het bankrekeningnummer. Je ziet dit later ook weer terug in het overzicht.

Provider land

Het land waar de provider is gevestigd. Via een dropdown-menu kun je het land kiezen dat hier van toepassing is.

Rekeninghouder

De naam van degene waar de rekening aan toebehoort, meestal een persoon of organisatie.

IBAN

Het IBAN-nummer van de bankrekening. Het rekening-ID wordt door dit nummer overschreven. Als er geen IBAN-nummer is, bijvoorbeeld in het geval van een kassa, dan kun je dit veld leeg laten.

Korte beschrijving

Ter verduidelijking kun je hier bijvoorbeeld invullen dat het om een spaarrekening gaat.

BIC/Swift

Het BIC-nummer van de rekening, ook wel bekend als Swift-nummer.

Vergeet niet om op de knop Opslaan te klikken zodat alles wat je hebt ingevoerd ook wordt opgeslagen. Nadat je hebt opgeslagen kom je weer terug op het rekeningen overzicht.

Transacties toevoegen

Om transacties toe te voegen klik je op het nummer of de naam van de rekening of op de -knop. Je komt dan op een nieuwe pagina waar het nu nog leeg is, maar waar je straks alle toegevoegde transacties gaat zien. Klik om te beginnen op de knop Voeg transacties toe.

Op weer een nieuw scherm krijg je de volgende opties om uit te kiezen:

• MT940 import
  • Handmatige invoer
MT940 import

Door een MT490 bestand te uploaden vanaf je apparaat kun je alle transacties van je bankrekening heel eenvoudig importeren. Klik op Start om een bestand te importeren. Kies vervolgens het juiste bestand op je apparaat en klik op Importeren.

Handmatige invoer

Als je wilt kun je transacties handmatig invoeren. Zorg hierbij wel dat je heel secuur bent met het invoeren en niks dubbel invoert. Hieronder leggen we je uit hoe je handmatig transaties kunt invoeren.

• Type: is het bedrag ontvangen of heb je het juist betaald?
  • Moment: neem de datum en tijd over die je op het bankafschrift ziet. De datum en tijd beïnvloeden de transactievolgorde per dag. Je kunt het datumveld op verschillende manieren invullen, bijvoorbeeld door de maanden voluit te schrijven, afgekort of door cijfers te gebruiken.
  • Bedrag: vul het bedrag in van de transactie.
  • Hun tenaamstelling: de naam die vermeld wordt bij de transactie op het bankafschrift.
  • Hun rekeningnummer: neem het rekeningnummer over zoals je het ziet op het afschrift.
  • Transactieomschrijving: je kunt de omschrijving overnemen van het afschrift, maar je kunt er ook voor kiezen om hier zelf iets in te vullen ter verduidelijking.

Als extra hulp zie je onderaan de pagina de laatste drie transacties.it kan handig zijn om te zien welke transactie je als volgende in kunt gaan voeren.

Controleer nog even of je alles in hebt gevuld en klik dan op Opslaan.

Transacties koppelen

Wanneer je transacties hebt toegevoegd kun je ze aan de juiste facturen gaan koppelen. Per financiële rekening doe je hebt toegevoegd zie je een overzicht van alle transacties. Klik op Voeg een koppeling toe om de transacties te koppelen.

Om te beginnen kies je of je de betaling wilt koppelen aan een verkoopfactuur, een inkoopfactuur of een categorie. Bij een verkoop- of inkoopfactuur krijg je een dropdown-menu met alle openstaande facturen. Zo gauw je een koppeling hebt gemaakt verdwijnt dit factuurnummer uit de lijst. Als je hebt gekozen voor een categorie krijg je een lijst met alle bestaande categorieën.

Optioneel kun je nog een opmerking toevoegen ter verduidelijking. Tenslotte vul je het bedrag in en klik je als alles is ingevuld op Opslaan. Mocht je iets willen veranderen dan kun je de koppeling altijd nog bewerken door op deze knop te klikken: . Of je kunt de koppeling verwijderen met behulp van deze knop: .

Er kunnen meerdere koppelingen per betaling worden toegevoegd als er bijvoorbeeld sprake is van een betalingsverschil. Kies dan voor Categorie → Betalingsverschillen. Vul daarna het bedrag in van het betalingsverschil. Het hele bedrag is nu gekoppeld.

Filteren van transacties

Op een gegeven moment zal de lijst met transacties zo lang zijn dat het lastiger wordt om overzicht te houden. Je kunt in dat geval filteren zodat er een stuk minder transacties getoond worden. Bovenaan op de pagina van het transactieoverzicht zie je een dropdown-menu met een aantal opties om uit te kiezen:

• Alle transacties
  • Transacties zonder koppeling
  • Onvolledige transacties
  • Ongekoppelde of onvolledige transacties

Vul als je een keuze hebt gemaakt de periode in die je graag wilt zien, bijvoorbeeld 1 januari 2024 - 1 februari 2024. Je kunt ook het kalendericoontje klikken en kiezen uit een van de periodes die je in het dropdown-menu ziet. Dan zijn we aangekomen bij het zoekveld. Vul hier de naam in van de transacties die je wilt zien, bijvoorbeeld 'Telefoonabonnement'. Mocht je geen gebruik willen maken van de zoekfunctie dan kun je dit veld ook leeg laten. Als laatste kun je er nog voor kiezen om aan te geven hoeveel resultaten je wilt zien op een pagina. Je hebt de keuze uit 10, 25, 50 of 100 resultaten. Klik als je alles gekozen hebt op Filter en je ziet nu alleen de transacties die je graag wilt zien.

Als we teruggaan naar het financiële rekeningen overzicht zie je ook nog de knop Kasstroom rapport. Als je op de knop klikt krijg je een overzicht met alle bij- en afgeschreven bedragen van alle financiële rekeningen samen en ook per rekening. Om een specifieke periode te zien kun je zelf een periode invullen of een periode kiezen door op het kalendericoontje te klikken. Klik daarna op Filter om alle transacties uit de door jou gekozen periode te zien.

Wil je wat meer uitleg over de termen die je ziet op deze pagina? Klik dan 'Aanvullende uitleg tonen' aan en er verschijnt een lijstje waarin de kolommen worden toegelicht.